Политологози в спор дали Христо Иванов се пошегувал с предложението

...
 Политологози в спор дали Христо Иванов се пошегувал с предложението
Коментари Харесай

„Демократична България“ в капан, войната спасява Бойко Борисов?

 Политологози в спор дали Христо Иванов се пошегувал с предлагането „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ да се схванат за властта

„ Демократична България “ е в капан, а войната избавя Бойко Борисов. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ Първан Симеонов.

След като водещият Златимир Йочев пресметна, че ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ имат общо 120 гласа и единствено един глас им е необходим за болшинство, а в следствие попита дали е реалистично да се вслушат в съвета на Христо Иванов и да се схванат за властта,  политологът и социолог посочи, че в случай че това се случи, „ Демократична България “ ще изгори. 

„ Това ми се коства сериозна поръчка на Христо Иванов, въпреки че ми наподобява много мъчно. Само той е индивида, който може да го направи (б.а. да сформира правителство). Като почна от Росенец (б.а. спречкването му с гардовете на Ахмед Доган пред морския сарай), има символната опция да го затвори. Само Христо Иванов може да каже на христоивановисите „ хора, няма по какъв начин да минем без ГЕРБ, че дори и без Движение за права и свободи “, съобщи Симеонов. 

„ Трите години джуркане направиха по този начин, че доста се оголиха двата естествени фундамента на българското общество – балканския – представляван от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Слави Трифонов и Костадин Костадинов и прозападния демократичен хайлайф, който пък е на Политическа партия и Демократична България. Тези две неща са естествени “, добави той. 

„ Едно време им викахме комунизъм и антикомунизъм, след това корупция и антикорупция и най-после – смяна и статукво, само че постоянно е било това – едни, които гледат обратно и други – напред. Не можеш да ги изличиш. Никой никого не може да изчегърта. Изборите приключват реми и Христо Иванов е схванал, че под давлението на доста рецесии и поради възможностите на доста шансове, които България има сега, всевъзможни аритметики са вероятни, само че единствената законна, които няма да провокира митинги на идващия ден, е Политическа партия и ГЕРБ да се схванат. Иванов споделя, че ще е индивидът, който може да посредничи “, разяснява политологът. 

„ Важно е какво му споделя Борисов - „ не, няма да посредничиш, а ще си начело “. Политическа партия дават отговор същото, което е клопка, тъй като изгаря „ Демократична България “. Това е наблюдаване на Тончо Краевски. Той споделя, че в случай че някой от прогресивните либерали завие към ГЕРБ, електоратът му отива при другия, т.е. към „ Продължаваме промяната “, добави той.

„ Андрей Райчев беше споделил, че Демократична България има шанса да се трансформира в кръстопът на българския политически развой. Драмата тук е да чуем какво ще кажат Петков и Василев. Голяма част от прогресивните хора в обществените мрежи споделиха „ Христо, не си го и помисляй “, посочи Симеонов. 

Политологът доцент Петър Чолаков пък посочи, че предлагането ГЕРБ и Политическа партия да се схванат не било съществено. 

„ Христо Иванов се опита да се пошегува, предлагайки партньорство сред Политическа партия и ГЕРБ, тъй като е ясно, че откакто арестуваха Бойко Борисов, не може да се случи такова нещо. От „ смяната “ ще си отрежат главата, в случай че протегнат ръка към партията на някогашния министър председател. Тази смешка на Иванов се обърна против него, за какво той бе подложен на критика от личните си хора, че е подготвен да съобщи четата “, разяснява той.

„ Бойко Борисов му отговори по същия закачлив метод - „ Христо, като предлагаш разнообразни сюжет, хайде стани ти министър председател, а ние ще те подкрепим “, изясни политологът. 

„ Не е смешка, сериозна е поръчката на Иванов. Той се пробва да играе отговорно. Има елементи от Политическа партия, които биха се навили за такава коалиция. Второто значимо нещо, което би трябвало да следим е правосъдната промяна. Ако „ Демократична България “ тръгне отново да гори, е добре най-малко да свети, т.е. да се договорят нещо, само че това ще зависи от Движение за права и свободи. Ако се съберат всички евроатлантици обаче, това ще е идеално за „ Възраждане “ и те ще скочат до небесата “, пророкува сътрудника му. 

Войната ненапълно избавя Борисов, акцентира той.

„ ГЕРБ и „ смяната “ в никакъв случай няма да се победят. Те взаимно се усилват. Факт е, че София може да падне, т.е. западните прогресисти да я вземат за първи път от доста време насам. Те би трябвало да са в изрядни връзки между тях. Те са доста положителни обаче в кавгите, потвърдено е в исторически проект “, добави Симеонов. 

„ Всичко, което става, от дълго време го предвидихме. Както партиите се вършат, че вършат държавно управление, а в действителност гледат да не излязат отговорни, пътьом може да вземат да създадат кабинет, както предсказахме, че Христо Иванов ще се окаже кръстопът сред Запада и Изтока “, акцентира той.

„ Вероятността да се сформира държавно управление е доста ниска. Драмата е дали президентът ще връчи третия мандат на Българска социалистическа партия или на Демократична България “, сподели пък доцент Чолаков. 

Може би ще им трябват още едни избори, с цел да схванат всички, че никой никого не може да изчегърта, съобщи Първан Симеонов. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР